29 lipca w ogrodach Pałacu nad Młynówką w Trzebiatowie zrealizowaliśmy drugie zadanie w ramach tegorocznego Program Społecznik. Podczas polsko-ukraińskich warsztatów kuchni tradycyjnej „Pałacowa kuchnia kresowa” sięgnęliśmy do smaków znanych mieszkańcom Kresów w późnym średniowieczu i pierwszych dekadach epoki odrodzenia. Na stół trafiły przygotowywane wraz z gośćmi wędzonki, kiszone grzyby i warzywa oraz pożywna kasza ze skwarkami i mięsem wieprzowym. Nie zabrakło akcentów ekologicznych, wpisujących się w popularną współcześnie, a dobrze znaną naszym przodkom, ideę „zero waste”. Całość zwieńczyła opowieść o pałacowej modzie i profesjach powszechnych na dworach południowo-wschodnich rubieży dawnej Rzeczpospolitej. W realizacji projektu wsparli nas przedstawiciele Mohort , Studio Historyczne Huzar oraz Stowarzyszenia Hereditas Pomeraniae – Dziedzictwo Pomorza.
Fot. Studio Historyczne Huzar.
#PomorzeZachodnie#społecznik#ProgramSpołecznik#KARR
Strona wydarzenia: https://www.facebook.com/events/619989732664515