„PAŁACOWA KUCHNIA KRESOWA – ODSŁONA II”

16 września w ogrodach Pałacu nad Młynówką w Trzebiatowie (Trzebiatowski Ośrodek Kultury Pałac) zrealizowaliśmy trzecie w tym roku zadanie w ramach tegorocznego Program Społecznik. Podczas polsko-ukraińskich warsztatów kuchni tradycyjnej „Pałacowa kuchnia kresowa – odsłona II”. Sięgnęliśmy do smaków znanych mieszkańcom Kresów w późnym średniowieczu i pierwszych dekadach epoki odrodzenia. Na stół trafiły przygotowywane wraz z gośćmi wędzonki, kiszone grzyby i warzywa oraz pożywna kasza ze skwarkami i mięsem wieprzowym. Nie zabrakło akcentów ekologicznych, wpisujących się w popularną współcześnie, a dobrze znaną naszym przodkom, ideę „zero waste”. Całość zwieńczyły prelekcja o „Historii chleba” autorstwa Łukasz Gładysiak oraz opowieść o pałacowej modzie i profesjach powszechnych na dworach południowo-wschodnich rubieży dawnej Rzeczpospolitej. W realizacji projektu wsparło nas Stowarzyszenie Historyczne Pochodnia. Szczególne podziękowania dla Intermarche Trzebiatów – dziękujemy i liczymy na Wasze wsparcie w niedalekiej przyszłości👍💪😊

#PomorzeZachodnie#społecznik#ProgramSpołecznik#KARR

Projekt sfinansowany został z Programu Społecznik 2022-2024. Program zainicjowany przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

Fot. MC&M Fotografia-Pasja

Dziś: 1 Wszystkich: 171978